niedziela, 15 września 2013

Zimowa sałatka z białej kapusty i buraków

Coś bez czego sezon letnio-jesienny nie może się skończyć — zapas sałatek zimowych. U mnie zazwyczaj są to sałatki z papryką i "czymś". Świetnym składnikiem jest kapusta biała! Jedna z kilku propozycji, to kapusta z buraczkami. Ta sałatka jest dobra tym, że można ją zrobić na samym końcu sezonu, gdyż składniki są długo dostępne.

sałatka z białej kapusty i buraków na zimę

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 1 kg kapusty białej (można dać znacznie więcej),
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg marchwi.
Marynata: 
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego.
sałatka z białej kapusty i buraków na zimę

 Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, marchew i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki można pociąć w cieniutkie plastry (jak ktoś ma maszynkę do szatkowania). Cebulę pokroić w kostkę.

Z reszty podanych składników zagotować marynatę. Ostudzoną zalewą zalać warzywa i odstawić na 12-16  godzin. Po upływie tego czasu sałatkę przełożyć do czystych słoików i pasteryzować ok. 25-35 minut w zależności od wielkości słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz