Przepis nieco zmodyfikowany.
Po zjedzeniu pojawiło się kilka sugestii i porad :) Uwaga! Danie bardzo sycące :D
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 160 gr masła lub margaryny
- 1 jajko
- 50 ml wody
- łyżeczka soli
Składniki na wierzch:
- 2 jajka
- garść startego sera żółtego
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- łyżeczka musztardy
- 6 pomidorków koktajlowych lub 3 sztuki małe
- 12 szparagów ugotowanych al dente
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z podanych składników, schłodzić. Następnie podzielić na równe części i wyłożyć ciastem foremki. W moim przypadku to 2 formy do tart o średnicy 20 cm. Po wyłożeniu ciasto nakłuć porządnie widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni, piec ok 15-20 minut, Wyjąć, wystawić do studzenia.
- Składniki do "wypełnienia" oprócz pomidorków i szparagów dokładnie wymieszać. Sugeruję ser zetrzeć na drobniejszych oczkach, łatwiej będzie rozkładać się na cieście.
- Na wystudzonym cieście ułożyć pomidorki i szparagi
- Piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni
- Na wierzch wylać masę jajeczną
- Piec ok 30 minut, do momentu aż się zarumieni.
Smakuje bardzo niepospolicie i jak pisałam jest b. sycące. Na jedną osobę to nieco za duża porcja, ale innych foremek po prostu nie miałam. Wierzę, że są specjalne foremki o średnicy ok 12-15 cm. Po zjedzeniu stwierdziłam, że fajnie by było "napatoczyć się" w takiej tarcie na kawałek boczku lu szynki. Tak też zmodyfikuję następne podejście do tarteletek, a następne pieczarkami :D Zastanawiam się też czy można by zastąpić ciastem francuskim (dla pospieszalskich) :) Głowa pełna pomysłów hehe. Smacznego!
Świetne!
OdpowiedzUsuńSmakują na pewno wspaniale.
Fantastycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń