czwartek, 17 maja 2012

Pstrąg na grilla lub z piekarnika w papilocie

Przedstawiam rewelacyjny, niecodzienny sposób na pstrąga! Jest sezon grillowy, więc jest to znakomita alternatywa dla kiełbasek czy karkówki. Bardzo niecodzienny sposób i zapewniam, że nadzwyczaj wybornie smakuje!




Składniki:

  • pstrągi
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sąbki czosnku
  • masło
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:

  • Umyte pstrągi osolić (uwaga, ryby łatwo przesolić!!!)  i popieprzyć napakować natką pietruszki i koperkiem. Czosnek pokroić w płatki i przyłożyć "do mięsa" z obu stron. Między czosnkiem i ziołami włożyć kawałki masła (z góry i z dołu). Zawinąć ciasno w folię.
  • Na grillu należy obracać, ale uważać, żeby z folii nie wylało się masło. W piekarniku obracanie niekonieczne, zależy od funkcji piekarnika.
  • Nie żałować ziół! Ryba piecze się krótko, zioła i tak nie oddadzą całego aromatu. Ja pakuję tak, że ledwo się zawija :) To samo z czosnkiem.
  • W piekarniku piec na 180 stopni przez ok. 20 minut (tu już na wyczucie :)
  • Podawać z sałatką do ryb i świeżym pieczywkiem :) 
  • Co dotyczy sposobu jedzenia, to ja osobiście jem z folii



Grill 2012

2 komentarze:

  1. tak, tak przygotowana ryba jest pyszna :D

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś wieczór moje pierwsze starcie z pstragiem ! Wyniki podam później :-)

    OdpowiedzUsuń