Składniki:
- pstrągi
- natka pietruszki
- koperek
- sąbki czosnku
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyte pstrągi osolić (uwaga, ryby łatwo przesolić!!!) i popieprzyć napakować natką pietruszki i koperkiem. Czosnek pokroić w płatki i przyłożyć "do mięsa" z obu stron. Między czosnkiem i ziołami włożyć kawałki masła (z góry i z dołu). Zawinąć ciasno w folię.
- Na grillu należy obracać, ale uważać, żeby z folii nie wylało się masło. W piekarniku obracanie niekonieczne, zależy od funkcji piekarnika.
- Nie żałować ziół! Ryba piecze się krótko, zioła i tak nie oddadzą całego aromatu. Ja pakuję tak, że ledwo się zawija :) To samo z czosnkiem.
- W piekarniku piec na 180 stopni przez ok. 20 minut (tu już na wyczucie :)
- Podawać z sałatką do ryb i świeżym pieczywkiem :)
- Co dotyczy sposobu jedzenia, to ja osobiście jem z folii
tak, tak przygotowana ryba jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Dziś wieczór moje pierwsze starcie z pstragiem ! Wyniki podam później :-)
OdpowiedzUsuń