czwartek, 30 maja 2013

Ciasto Kilimandżaro

Zaczął się długi weekend, a co za tym idzie? Zła pogoda. Nie wiem jak to jest. Człowiek czeka na te wolne, bierze urlop w pracy, a w końcu siedzi i wypatruje dobrej pogody. Tak i dziś, leje. Co poprawi humor? Ciasto!

Wybór padł na Kilinandżaro. Wróciłam wspomnieniami do Tanzanii, gdzie jest ciepło, słonecznie, a długie weekendy na pewno są udane :)

Ciasto jest nieco czasochłonne, ale zapewniam, że warte zachodu! Moja rada - masę jabłkową lepiej nakładać póki jest jeszcze nie całkiem stężała, wówczas sok ładnie wsiąknie w biszkopt i go nawilży.

Kilimandzaro


Składniki na biszkopt:


  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100 ml śmietanki 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek (słodkich),
  • 2 opakowania galaretki (u mnie truskawkowa, ładniej wygląda, a smaki wyśmienicie się kontrastują),
  • 1 łyżka masła.

Składniki na budyń:

  • 0,5 litra mleka,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru,
  • 16 gr cukru wanilinowego (standardowe opakowanie),
  • pół kostki masła.

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady (u mnie mleczna, bo delikatniejsza),
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżka masła.



Przygotowanie:


Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Mieszając po woli wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku. Mąkę w oddzielnym naczyniu wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniach ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Przygotować masę jabłkową.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć na patelni z grubym dnem na łyżce masła. Do gorącej jeszcze masy wsypać zawartość obu torebek z galaretką. Odstawić do ostygnięcia.

Budyń. Połowę mleka wstawić na ogień, dodać cukier zwykły i wanilinowy. Drugą połowę zmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko się mocno zagrzeje, wlać mleko z mąkami i energicznie mieszać aż całość zgęstnieje. Należy mieszać przez cały czas, inaczej porobią się kluchy, bo mąka ziemniaczana szybko osadza się na dnie. Odstawić z ognia, jak budyń zrobi się letni dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać.

Polewa. Wszystkie składniki rozpuścić na bardzo małym ogniu w niewielkim rondelku. Polewać ostudzoną albo chociażby letnią.

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Wyłożyć masę jabłkową, a na nią budyń. Rozsmarować równomiernie i przykryć drugim biszkoptem. Polać polewą i posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, by wszystko ładnie zastygło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz