sobota, 19 maja 2012

Masa do przekładania ciast i tortów

Torty robię od jakiegoś czasu, ale zawsze był problem, że są zbyt słodkie. Ileż to się widzi na urodzinach pozostawiane niedojedzone porcje na talerzach. Udało mi się coś wymyślić. Oczywiście nie uważam się za geniusza cukierniczego, ale jestem z siebie bardzo zadowolona :D

Mus owocowy!
Zbliża się sezon na różnorodne owoce, znakomite składniki na masy do przekładania. Ja użyłam truskawek.
Składniki:

  • 500 gr truskawek (lub innych owoców)
  • szklanka wrzątku
  • 2 opakowania galaretki owocowej (idealnie jakby była taka sama jak owoce, które wybraliśmy)
  • sok z 2-3 cytryn
  • cukier do smaku
Przygotowanie:

  • Owoce miksujemy z cukrem (o ile go używamy). 
  • Mieszamy rozpuszczoną galaretkę
  • Wlewamy sok z cytryn
  • Wstawić do lodówki. Przekładać wówczas gdy zacznie tężeć, by dała się kawałkami nakładać. Wówczas można będzie grubszą warstwą przełożyć nasz wypiek.




Następna masa, jaką użyłam to masa twarogowa.

Składniki:

  • 1 kg twarogu (ja używam gotowego do serników)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z 2 cytryn
  • szklanka wrzątku
Przygotowanie:

  • Twaróg wymieszać z rozpuszczoną galaretką i sokiem z cytryn.
  • Wstawić do lodówki. Przekładać wówczas gdy zacznie tężeć, by dała się kawałkami nakładać. Wówczas można będzie grubszą warstwą przełożyć nasz wypiek.

A tak kolorowo wyglądał mój torcik. Hmmm patriotycznie bym powiedziała :)




4 komentarze:

  1. W jakiej ilości wody rozpuszczasz galaretki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zrozumiałam - szklanka wrzątku !! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Życzę udanego pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam ! chcialabym zapytac czy te masy mozny lonczyc z masa cukrowa dekoacyjna czy bedzie mi si ona rozpuszczala przy polonczeniu ich razem?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń