Mus owocowy!
Zbliża się sezon na różnorodne owoce, znakomite składniki na masy do przekładania. Ja użyłam truskawek.
Składniki:
- 500 gr truskawek (lub innych owoców)
- szklanka wrzątku
- 2 opakowania galaretki owocowej (idealnie jakby była taka sama jak owoce, które wybraliśmy)
- sok z 2-3 cytryn
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Owoce miksujemy z cukrem (o ile go używamy).
- Mieszamy rozpuszczoną galaretkę
- Wlewamy sok z cytryn
- Wstawić do lodówki. Przekładać wówczas gdy zacznie tężeć, by dała się kawałkami nakładać. Wówczas można będzie grubszą warstwą przełożyć nasz wypiek.
Następna masa, jaką użyłam to masa twarogowa.
Składniki:
- 1 kg twarogu (ja używam gotowego do serników)
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z 2 cytryn
- szklanka wrzątku
Przygotowanie:
- Twaróg wymieszać z rozpuszczoną galaretką i sokiem z cytryn.
- Wstawić do lodówki. Przekładać wówczas gdy zacznie tężeć, by dała się kawałkami nakładać. Wówczas można będzie grubszą warstwą przełożyć nasz wypiek.
A tak kolorowo wyglądał mój torcik. Hmmm patriotycznie bym powiedziała :)
W jakiej ilości wody rozpuszczasz galaretki ?
OdpowiedzUsuńJuż zrozumiałam - szklanka wrzątku !! :))
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego pieczenia! :)
OdpowiedzUsuńwitam ! chcialabym zapytac czy te masy mozny lonczyc z masa cukrowa dekoacyjna czy bedzie mi si ona rozpuszczala przy polonczeniu ich razem?? pozdrawiam
OdpowiedzUsuń