Na dobry początek dobre śniadanko! Kokilki z łososiem i jajkiem.
Zawsze jest problem ze śniadaniami, przynajmniej u mnie. Na Kwestii Smaku znalazłam przepis na coś takiego, coś nowego i bardzo wyjątkowego. Propozycję nieco uprościłam.
Składniki na 4 kokilki - 2 porcje:
- 100-150 gr wędzonego łososia (zależy w jakim stopniu kocha się łososie, ja zużywam ok. 100gr),
- 4 jajka,
- masełko,
- pieprz,
- pieczywo na grzanki.
Przygotowanie :
Do kokilek (ja używam te od kupnego creme brule) na dno położyć niewielką ilość masła (po ok. pół łyżeczki) i połowę łososia przeznaczonego na śniadanko. Ja urywam po prostu kawałki i układam je.Na wierzch rozbić po jednym jajku i położyć resztę łososia. Soli nie używam, bo wędzony łosoś jest sam w sobie słony. Na górę pokruszyć masełko i posypać pieprzem.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Do żaroodpornego naczynia wstawić kokilki i wlać wrzącą wodę tak, by zajmowała kokilki do połowy. Piec ok. 10 minut, wszystko zależy od jajek. Jak białko się zetnie, śniadanko gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz