czwartek, 24 maja 2012

Szaszłyczki z piersi i boczku

Zbliża się weekend :) Na grilla polecam szaszłyczki z piersi i boczku. Zaletą jest to, że szybko się piecze, a to jest ważne na początku grillowania, bo wszyscy zazwyczaj są bardzo głodni i zniecierpliwieni :D
Danie nadaje się również rzecz jasna na piekarnik, w końcu sezon grillowy jest dość krótki, niestety...



Składniki:

  • papryka
  • cebula
  • boczek parzony
  • śliwki suszone
  • pierś z kurczaka ok./500 gr
  • przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Pierś pokroić w kwadraciki mniej więcej 3 cm2, zamarynować. Najlepiej jak postoi to w lodówce przez noc, zresztą jak przy każdym praktycznie mięsie.
  • Śliwki owinąć boczkiem
  • Paprykę pokroić na kwadraty, cebule w krążki
  • Nakłuwać na patyczki do szaszłyków (jak na załączonym obrazku :)
  • W wersji z piekarnikiem piec w 180 stopniach 20-25 minut.
  • Podawać z keczupem Pudliszki:)
Smaczości!


1 komentarz: