Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 szklanka Coca -coli
- 1,5 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- pieprz
- olej do przyrządzenia papki z przypraw
Przygotowanie:
- Żeberka pokroić na paski
- Kolendrę i kminek rozdrobnić (ja osobiście nie mam moździerzy, więc wkładam do ściereczki o gęstym splocie i tłukę młotkiem ;)
- Z przypraw przygotować papkę i posmarować mięso. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Ja osobiście utrzymuję, że najlepiej, kiedy mięso czym najdłużej leży z przyprawami, tak około doby. Ale u mnie to rzadko się zdarza niestety, bo zazwyczaj pomysł na obiad przychodzi w ten sam dzień, roztrzepaniec ze mnie :D
- Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu wlać colę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Piec jakieś 1,5 godziny. Zależy od grubości żeberek. Systematycznie podlewać powstałym sosikiem, 2-3 razy obrócić żeberka.
- Smaczności!
Muszą być przepyszne! Sama też kombinuję z coca colą w marynatach i wiem, że mięsko jest kruchutkie, słodziutkie i rozpływa się w ustach;)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam takie :)
OdpowiedzUsuńPolecam ci jeszcze żeberka w keczupie.
Az slinka mi leci. zaraz robie. zprobuje zrobic to i z boczkiem.
OdpowiedzUsuńFajowskie!!!!!!!!!To najpyszniejsze na całym świecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń