poniedziałek, 4 czerwca 2012

Zupa serowa z orzechami laskowymi

Nowy zaskakujący smak! Naprawdę godny polecenia, ja nie spodziewałam się takiego efektu :D Chciałam ugotować zwykłą zupę serową, a wyszła niezwykła :)
Spróbujcie!


Składniki:

  • Produkty na rosół (mięsko, włoszczyzna, w zależności od upodobania gospodyni), potrzebny nam będzie 1 -1,2 rosołu
  • 2 opakowania serka topionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • żółtko (ostatnio do zup dodaję i polubiłam ten trik)
  • 2 łyżki mąki
  • ser tarty do posypania zupy na talerzu
  • grzanki (ja robię sama ze starego chleba, na odrobinie oliwy)
Przygotowanie:

  • Do gotowego rosołu wrzucamy serki topione, mieszamy aż się rozpuści. 
  • Orzechy rozdrabniamy (ja używam ręcznika o gęstym splocie i młotka, ale można rozdrobić blenderem), dodajemy do garnka.
  • Do mleka dodajemy mąkę, gałkę i żółtko. Dokładnie mieszamy. Moim niezawodnym sposobem na wymieszanie mąki z wodą/mlekiem bez męczarni  jest wrzucenie składników do słoika, zakręcenie go i energiczne trzęsienie :D raz dwa i gotowe! 
  • Mieszamy wszystko dokładnie, gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut, żeby mąka się przegotowała.
  • Posypać serem tartym i grzankami.
  • Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Niedzielny rosół nie zamieni się już magicznie w poniedziałkową pomidorówkę. Teraz będzie to zupa serowa! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo ileż to możżna rosół wcinać?! :)

      Usuń
    2. jakiej wielkosci te serki topione? takie rpostokaty dwa? :)

      Usuń
    3. Dzięki za przepis :D juz dzis na moim blogu :D oczywiscie wspomnialam o Tobie :D

      Usuń