Spróbujcie!
Składniki:
- Produkty na rosół (mięsko, włoszczyzna, w zależności od upodobania gospodyni), potrzebny nam będzie 1 -1,2 rosołu
- 2 opakowania serka topionego
- 1/2 szklanki mleka
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- żółtko (ostatnio do zup dodaję i polubiłam ten trik)
- 2 łyżki mąki
- ser tarty do posypania zupy na talerzu
- grzanki (ja robię sama ze starego chleba, na odrobinie oliwy)
- Do gotowego rosołu wrzucamy serki topione, mieszamy aż się rozpuści.
- Orzechy rozdrabniamy (ja używam ręcznika o gęstym splocie i młotka, ale można rozdrobić blenderem), dodajemy do garnka.
- Do mleka dodajemy mąkę, gałkę i żółtko. Dokładnie mieszamy. Moim niezawodnym sposobem na wymieszanie mąki z wodą/mlekiem bez męczarni jest wrzucenie składników do słoika, zakręcenie go i energiczne trzęsienie :D raz dwa i gotowe!
- Mieszamy wszystko dokładnie, gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut, żeby mąka się przegotowała.
- Posypać serem tartym i grzankami.
- Smacznego!
Niedzielny rosół nie zamieni się już magicznie w poniedziałkową pomidorówkę. Teraz będzie to zupa serowa! :D
OdpowiedzUsuńNo bo ileż to możżna rosół wcinać?! :)
Usuńjakiej wielkosci te serki topione? takie rpostokaty dwa? :)
UsuńZgadza się :)
UsuńDzięki za przepis :D juz dzis na moim blogu :D oczywiscie wspomnialam o Tobie :D
Usuń