Śledź ten blog

piątek, 27 lipca 2012

Krojone kotlety drobiowe

Pierś z kurczaka. W zasadzie niezbyt ją lubię. Owszem jest dietetyczna, szybko się przyrządza, daje wiele możliwości, ale jest jakieś ale. Zaczęłam kombinować jakby ją uatrakcyjnić. Wymyśliłam, że pokroję ją na drobne kawałeczki i uformuję kotlety. Ni to filet ni to mielone :D Powiem Wam, że efekt mnie zaskoczył i zadowolił. Smaży się szybko jak to pierś, a jednocześnie nie są suche jak to pierś :) Wewnątrz są soczyste. No i wyglądają ładnie. Dziecku do łapki też można dać :)
Wypróbowałam też ten sposób z mięsem z ćwiartek w stosunku 2/3 części z ćwierci i 1/3 z piersi. Wyszły jeszcze smaczniejsze! Aczkolwiek więcej zabawy, bo mięso z ud i podudzi trudniej się kraja i sieka. Ale warto :)


Składniki:

  • pierś z kurczaka (dowolna ilość, u mnie była to średnia sztuka z jednego kurczaka)
  • średnia cebula
  • bułka tarta
  • 1 jajko (lub więcej, w zależności od ilości mięsa)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • można zioła, np. majeranek lub świeża pietruszka
Jak widać są to składniki na zwykle mielone. Jednak uczulam, że należy dać nieco więcej bułki tartej, żeby kotlet dało się uformować. Farsz jest nieco bardziej "rozlazły" niż zwyczajne mielono wieprzowe lub wp-woł.


Przygotowanie:
  • Mięso pokroić na drobne kawałeczki. Posiekać nawet powiedziała bym. Wynik musi być taki, jak powyżej na zdjęciu.
  • Cebulę zetrzeć na dużych oczkach, dodać do mięsa.
  • Przyprawić wg smaku, dodać resztę składników, wymieszać i przygotować mięso na kotlety.
  • Próbowałam uformować koła w foremkach do tarteletek, ale mi się średnio to udało, bo trudno było go wyciągnąć nie deformując. Sugeruję więc wyrobienie kotlecików w dłoniach. Robimy kółka o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 2 cm. (wyrównać brzegi można jeszcze na patelni :)
  • Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.
  • Gotowe! :)

Podawać w dowolnym zestawieniu. Myślę również, że to rewelacyjny sposób na przekąski w podróży. Są płaskie i okrągłe, doskonale się wpasują w przekrojoną kajzerkę :D

Smakołyki na pikniki

2 komentarze:

  1. ja dodaje jeszcze starte na dużych oczkach tarki pieczarki - sprawiaja, że mieso jest bardziej delikatne. Super na kanapki w podróz.

    OdpowiedzUsuń