Do takiego indyka doskonale pasują ziemniaki Gratin Dauphinois (wkrótce na blogu), również z kolekcji przepisów Malina.
Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 600 g piersi indyka,
- 4 duże albo 8 mniejszych plastrów szynki,
- 4 plastry sera żółtego,
- 1 żółtko,
- sezam do posypania,
- przyprawy do mięsa (pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany, może być po prostu mieszanka do indyka/kurczaka).
Przygotowanie:
Mięso kroimy na 4 podłużne porcje, przyprawiamy. Jak już nieco przejdzie przyprawami, każdy kawałek owijamy w szynkę.
Rozwijamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Można nieco rozwałkować każdy prostokąt. Na środku każdego układamy owiniętą pierś, na wierzch kładziemy ser żółty i nacinamy brzegi z obu stron jak na zdjęciu poniżej.
Następnie robimy warkocz z naciętych pasków. Początek i koniec warkocza najlepiej podociskać. Górę smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Układamy na papierze do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut pilnując żeby się nie przypaliło.
Smacznego!
To jest pyszne! Piekłam podobne, ale z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia.
Pozdrawiam:)
uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego:) ja bym dodała jeszcze jakieś warzywka:)
OdpowiedzUsuńPrzez zoladek do serca, co? ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńJutro to zrobię żonie. Zobaczymy czy się uda, jeszcze nie walczyłem z ciastem francuskim
OdpowiedzUsuń