niedziela, 2 grudnia 2012

Pierś indyka w cieście francuskim

Jest to jedno z pierwszych dań, którym mnie zachwycił Malin. Pamiętam tą kolację jak dziś i wrażenie, jakie pozostawiła na mnie ta potrawa i Jego koncentracja podczas przygotowania. Wspaniały okres zakochania i beztroski. Piękne wspomnienia.

Do takiego indyka doskonale pasują ziemniaki Gratin Dauphinois (wkrótce na blogu), również z kolekcji przepisów Malina.

Zachęcam do wypróbowania!


Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 600 g piersi indyka,
  • 4 duże albo 8 mniejszych plastrów szynki,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • 1 żółtko,
  • sezam do posypania,
  • przyprawy do mięsa (pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany, może być po prostu mieszanka do indyka/kurczaka). 


Przygotowanie:


Mięso kroimy na 4 podłużne porcje, przyprawiamy. Jak już nieco przejdzie przyprawami, każdy kawałek owijamy w szynkę.

Rozwijamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Można nieco rozwałkować każdy prostokąt. Na środku każdego układamy owiniętą pierś, na wierzch kładziemy ser żółty i nacinamy brzegi z obu stron jak na zdjęciu poniżej.


Następnie robimy warkocz z naciętych pasków. Początek i koniec warkocza najlepiej podociskać. Górę smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Układamy na papierze do pieczenia.



Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut pilnując żeby się nie przypaliło.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. To jest pyszne! Piekłam podobne, ale z kurczakiem:)
    Bardzo apetyczne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego:) ja bym dodała jeszcze jakieś warzywka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przez zoladek do serca, co? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro to zrobię żonie. Zobaczymy czy się uda, jeszcze nie walczyłem z ciastem francuskim

    OdpowiedzUsuń