Śledź ten blog

poniedziałek, 25 marca 2013

Szarlotka amerykańska — Szarlotka z karmelizownymi jabłkami

Zawsze robię tradycyjną szarlotkę. Jednak postanowiłam poszukać odmian. Znalazłam na Kwestii Smaku propozycję z karmelizowanymi jabłkami. Zainspirowałam się tym przepisem, wprowadziłam nieco zmian i upiekłam. Wyszła zupełnie inna, ale niezmiennie pyszna szarlotka!


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 50 g smalcu,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 - 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:


Masło i smalec pokroić w kosteczkę, dodać przesianą mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagnieść rękoma ciasto. Kiedy już się wszystko połączy ze sobą, dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść jeszcze raz. Jeżeli będzie bardzo mocno kleić się do rąk - podsypać nieco mąką. (Ale nie przesadzać). 

Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną większą częścią wyłożyć posmarowaną masłem formę do pieczenia o średnicy ok. 28 cm. (spód i boki) i wstawić do lodówki. Drugą mniejszą część uformować w walec, włożyć do folii i włożyć do lodówki na ok. 1-1,5 godz. 

Jabłka obrać i pokroić na części o dowolnej wielkości. Do garnka (najlepiej teflonowego) lub teflonowej patelni wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie pozostawić jeszcze na ok. minutę nie mieszając. Należy pamiętać, że karmel zawsze jest bardzo bardzo gorący.

Do karmelu wsypać pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać. Potrzymać na ogniu ok. 5 minut, pilnując by nie przywarło do dna. Następnie wsypać cynamon i cukier wanilinowy. Smażyć dalej 5 minut. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko małymi porcjami mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 

Wyjąć formę z ciastem z lodówki, wyłożyć masę jabłkową, rozprowadzić równo po powierzchni. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec przez ok. 1 godzinę. Nieco wystudzone posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!








3 komentarze:

  1. Nie ma to jak zacząć dzień od takiej pachnącej szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane ciasto ! Ale narobiłaś mi ochoty :) !

    OdpowiedzUsuń