Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 50 g smalcu,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 - 2 kg kwaśnych jabłek,
- 2/3 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Masło i smalec pokroić w kosteczkę, dodać przesianą mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagnieść rękoma ciasto. Kiedy już się wszystko połączy ze sobą, dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść jeszcze raz. Jeżeli będzie bardzo mocno kleić się do rąk - podsypać nieco mąką. (Ale nie przesadzać).
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną większą częścią wyłożyć posmarowaną masłem formę do pieczenia o średnicy ok. 28 cm. (spód i boki) i wstawić do lodówki. Drugą mniejszą część uformować w walec, włożyć do folii i włożyć do lodówki na ok. 1-1,5 godz.
Jabłka obrać i pokroić na części o dowolnej wielkości. Do garnka (najlepiej teflonowego) lub teflonowej patelni wlać sok z cytryny i wsypać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie pozostawić jeszcze na ok. minutę nie mieszając. Należy pamiętać, że karmel zawsze jest bardzo bardzo gorący.
Do karmelu wsypać pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać. Potrzymać na ogniu ok. 5 minut, pilnując by nie przywarło do dna. Następnie wsypać cynamon i cukier wanilinowy. Smażyć dalej 5 minut. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko małymi porcjami mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Wyjąć formę z ciastem z lodówki, wyłożyć masę jabłkową, rozprowadzić równo po powierzchni. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec przez ok. 1 godzinę. Nieco wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam szarlotkę ;d
OdpowiedzUsuńNie ma to jak zacząć dzień od takiej pachnącej szarlotki!
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ciasto ! Ale narobiłaś mi ochoty :) !
OdpowiedzUsuń