niedziela, 24 marca 2013

Potrawka z królika

Bardzo prosta i przepyszna potrawka z filetów królika. Z kości można ugotować lekką, dietetyczną zupę dla siebie albo dla dzieci. Smakuje równie dobrze jako samodzielne danie jednogarnkowe albo w roli gulaszu do klusek śląskich lub puree ziemniaczanego.  Króliki są obecnie coraz bardziej dostępne, więc zachęcam do wypróbowania!

Składniki:


  • tuszka królika ok. 1,2 kg,
  • średni seler,
  • duży korzeń pietruszki,
  • duża marchewka,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3 listki laurowe,
  • klika ziaren ziela angielskiego,
  • 1-2 łyżki octu,
  • ok. 4 łyżek śmietany,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:


Mięso królika oddzielić od kości i pokroić w kawałki ok. 1 cm2 lub wąskie paski. Mięso oprószyć solą i pieprzem obtoczyć w mące i krótko obsmażyć. Całość przełożyć do garnka do duszenia.

Warzywa pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Całość dodać do mięsa. Podlać 2-2,5 szklankami bulionu, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i dusić ok. 20-25 minut na małym ogniu. Pilnować by nie odparowało zbytnio. W razie potrzeby dolać bulionu. W międzyczasie sprawdzić również miękkość warzyw i mięsa. 

Kiedy całość jest już miękka, odlać ok. pół szklanki powstałego sosu, nieco wystudzić i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać, dolać do powstałej mieszanki jeszcze ok. pół szklanki sosu, dokładnie wymieszać. Wówczas kiedy śmietana będzie zahartowana można ją dodać do garnka z mięsem. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem. Poczekać aż się zagotuje i wyłączyć ogień.

Jeżeli potrawka jest nieco za rzadka, można dodać łyżkę mąki pszennej. 
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne,przepis rewelacja,królik soczysty!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszne polecam wszystkim!!! i smacznego!!

    OdpowiedzUsuń