Składniki:
- tuszka królika ok. 1,2 kg,
- średni seler,
- duży korzeń pietruszki,
- duża marchewka,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego,
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 3 listki laurowe,
- klika ziaren ziela angielskiego,
- 1-2 łyżki octu,
- ok. 4 łyżek śmietany,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso królika oddzielić od kości i pokroić w kawałki ok. 1 cm2 lub wąskie paski. Mięso oprószyć solą i pieprzem obtoczyć w mące i krótko obsmażyć. Całość przełożyć do garnka do duszenia.
Warzywa pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Całość dodać do mięsa. Podlać 2-2,5 szklankami bulionu, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i dusić ok. 20-25 minut na małym ogniu. Pilnować by nie odparowało zbytnio. W razie potrzeby dolać bulionu. W międzyczasie sprawdzić również miękkość warzyw i mięsa.
Kiedy całość jest już miękka, odlać ok. pół szklanki powstałego sosu, nieco wystudzić i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać, dolać do powstałej mieszanki jeszcze ok. pół szklanki sosu, dokładnie wymieszać. Wówczas kiedy śmietana będzie zahartowana można ją dodać do garnka z mięsem. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem. Poczekać aż się zagotuje i wyłączyć ogień.
Jeżeli potrawka jest nieco za rzadka, można dodać łyżkę mąki pszennej.
Smacznego!
Bardzo smaczne,przepis rewelacja,królik soczysty!
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne polecam wszystkim!!! i smacznego!!
OdpowiedzUsuń