środa, 6 marca 2013

Zupa krem ziemniaczana

Przedstawiam pyszną, sycącą zupę. Wydawało by się, że ziemniak jako podstawowy składnik jest pospolity i nieciekawy. Jednak w tym przypadku zupa z naszym kartoflem w roli głównej  ma niebanalny smak i tych, którzy takiej nigdy nie próbowali na pewno nie rozczaruje.

Zupa ziemniaczana



Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego na włoszczyźnie,
  • 700 g ziemniaków,
  • 200 g boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • ewentualnie siekana natka do posypania.

Przygotowanie:


Wywar ugotować wg własnego upodobania. Odcedzić i pozostawić 1 marchewkę z włoszczyzny. 
Do przygotowanego bulionu wrzucić obrane i pokrojone w ziemniaki i gotować aż do miękkości.

W tym czasie pokroić boczek w kostkę, podsmażyć na patelni na skwarki. Boczek wyłożyć do miseczki, a na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. 

Kiedy ziemniaki się ugotują, zdjąć z ognia, dodać odłożoną marchewkę i zmiksować całość bardzo dokładnie. Wsypać obsmażony boczek i cebulę. Doprawić octem, czosnkiem, gałką, pieprzem i solą do smaku. Posmakować i dodać przypraw wg włąsnego uznania. Można na talerzu posypać posiekaną natką.

Smacznego!

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

3 komentarze:

  1. Brzmi mega smacznie. Chyba się zainspiruję wkrótce :D Mnie by tam prażona cebula jeszcze pasowała - choć do posypania po wierzchu :D
    Narobiła mi smaka na wieczór, niedobra :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda zachwycająco i naprawde zacheca do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam się, że nigdy nie próbowałam, mimo, że jestem ogromną fanką kremów. Dlatego chętnie bym się skusiła ;)
    Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych:)

    OdpowiedzUsuń