wtorek, 5 czerwca 2012

Barszcz czerwony

Doskonały do pierożków, pasztecików i imprezek (tych z ciężkim porankiem ;)
Nie taki trudny jak się okazało.
Zachęcam!


Składniki:
  • paczka włoszczyzny
  • 6 średnich buraków
  • udko (czy coś innego na wywar)
  • 1 cebula (tak, oprócz pora jeszcze cebula)
  • kawałek kapusty
  • tymianek (najlepiej gałązki)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • majeranek
  • maga
Przygotowanie:
  • Wstawić mięso i doprowadzić do gotowania, by pokazała się piana.
  • Mięso wyjąć, rosół odcedzić. Ja zawsze mięso dodatkowo myję, bo zazwyczaj jest oblepione resztkami piany.
  • Włoszczyznę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Kapusta może pozostać w jednym kawałku.
  • Cebulę nadziać na widelec i opalić na ogniu.
  • Wszystko wsypać do gotującego się rosołu. Wrzucić listki i ziele, tymianek, wsypać sól. 
  • Gotować ok. 2 godzin.
  • Rosół odcedzić i już "czysty" doprawić solą, pieprzem, cukrem, magą, majerankiem i octem. Wszystko do smaku. Próbować, smakować i oceniać. Nieco podgotować z przyprawami i majerankiem. Powinno wyjść ok. 1 litra 
  • Wlewać do szklanek i delektować się, tylko uwaga nie popatrzyć się, :D 




1 komentarz:

  1. Wolę gotować z samych buraków bez mięsa i maggi-prawdziwy smak barszczu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń