Nie taki trudny jak się okazało.
Zachęcam!
Składniki:
- paczka włoszczyzny
- 6 średnich buraków
- udko (czy coś innego na wywar)
- 1 cebula (tak, oprócz pora jeszcze cebula)
- kawałek kapusty
- tymianek (najlepiej gałązki)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- cukier
- ocet
- majeranek
- maga
Przygotowanie:
- Wstawić mięso i doprowadzić do gotowania, by pokazała się piana.
- Mięso wyjąć, rosół odcedzić. Ja zawsze mięso dodatkowo myję, bo zazwyczaj jest oblepione resztkami piany.
- Włoszczyznę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Kapusta może pozostać w jednym kawałku.
- Cebulę nadziać na widelec i opalić na ogniu.
- Wszystko wsypać do gotującego się rosołu. Wrzucić listki i ziele, tymianek, wsypać sól.
- Gotować ok. 2 godzin.
- Rosół odcedzić i już "czysty" doprawić solą, pieprzem, cukrem, magą, majerankiem i octem. Wszystko do smaku. Próbować, smakować i oceniać. Nieco podgotować z przyprawami i majerankiem. Powinno wyjść ok. 1 litra
- Wlewać do szklanek i delektować się, tylko uwaga nie popatrzyć się, :D
Wolę gotować z samych buraków bez mięsa i maggi-prawdziwy smak barszczu.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń