wtorek, 5 czerwca 2012

Kruche pierożki z mięsem

Malin od dawna poszukiwał doskonałego przepisu na ciasto na kruche pierożki. I w końcu trafił! Są BO-SKIE!!! Ciasto idealnie kruche, nie pęka podczas pieczenia, nie łamie się, dobrze się zalepia z farszem i doskonale apetycznie wygląda po wyjęciu z piekarnika! Ja osobiście poparzyłam język, bo nie umiałam czekać już :D No jednym słowem 100% trafienie.
Do pierożków został ugotowany własnoręcznie i dobrowolnie barszcz czerwony. Udał się fantastyczny, a dnia trzeciego wprost nieziemsko smakował. Przepis w następnym poście. Zachęcam na prawdę do domowych barszczyków, nie takie trudne, a na pewno zdrowsze niż z proszku ;)


Składniki:
  • 200 gr posiekanego masła
  • 350 gr mąki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • sól
Farsz robimy jaki najbardziej uwielbiamy. Nasze pierożki miały nadzienie z surowego mięsa, przygotowane wg receptury jak na mielone kotlety :)

Przygotowanie:
  • Masło kroimy i mieszamy z przesianą mąką i solą.
  • Jajko roztrzepać, odrobinę odłożyć do posmarowania pierożków.
  • Dodać resztę jajka, ocet i mleko, zagnieść ciasto.
  • Ciasto zawijamy w folię i schładzamy przez minimum godzinę.
  • Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką (czy czego tam używamy do wyciskania krążków na pierogi) wycinamy kółeczka, wkładamy farsz i zalepiamy. My używamy zaciskarki najprostszej jaka jest do kupienia w sklepach po 2 złote :) 
  • Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • Pierożki nie rosną, także można je ułożyć dość ciasno. I mała sugestia z naszej strony, by układać je na stojąco, jak na zdjęciu, na leżąco trudniej się wypiekają i nie wyglądają tak wybornie, choć smakują oczywiście równie pysznie. 
  • Z tej masy wyszło 33 pierożki :D




Wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym!!!!




Smakołyki na pikniki

3 komentarze:

  1. No , no wyglądają zachęcająco ...super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz częściej spotykam się z pieczonymi pierogami, muszę końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis jest doskonały :). Mi wyszło 40 pierożków, ale specjalnie robiłam niewielkie, bo były pomyślane jako przekąska do piwa, egzamin zdały znakomicie. Na dodatek nadają się do mrożenia. Po 1,5- 2 minutach w mikrofalówce smakują jak świeżo upieczone. Dłużej nie radzę ich trzymać, bo ciasto troszkę twardnieje. Ogólnie - pycha.

    OdpowiedzUsuń