poniedziałek, 1 października 2012

Żeberka na kapuście

Chociaż niedziela była wczoraj, pozwolę sobie mimo to dodać niedzielne danie w poniedziałek. Może komuś narobię smaku i zdecyduje się na taki obiadek w wolny dzień od pracy. Oczywiście jak niedziela, to Malin przy garach :D Ja standardowo — ziemniaki na kluski.

Tym razem prezentuję żeberka w marynacie miodowo - pomidorowej podane na duszonej kapuście z grzybami, Pycha! Iście niedzielne danie, opchaliśmy się i siedzieliśmy leniwie resztę dnia, co innego trzeba w Dzień Święty?

Składniki na żeberka:


  • 1 kg żeberek,
  • 1/4 doniczki tymianku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu worczester (przepraszam nie znam pisowni),
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Żeberka umyć i pokroić w paski. Składniki marynaty wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Wynalazek Malina. Bardzo wygodna sprawa, gdyż wszystko dokładnie się miesza, gałązki tymianku nie trafiają na ząb, a smak przypraw bardziej przenika mięso i łatwiej jest rozprowadzić po żeberkach.

Marynować około 3 godz, po czym piec w piekarniku na 180 stopniach ok 2 godz. do właściwej miękkości.

Składniki na duszoną kapustę:
  • 0,75 kg kapusty kiszonej,
  • 40 g suszonych grzybów leśnych,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: 

Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem lub garnka teflonowego i dusić około 3 godzin razem z zielem, liśćmi, solą i pieprzem. Można użyć przypraw do bigosu. Mniej więcej po godzinie duszenia dodać grzyby, które uprzednio zostały namoczone na ok, 20 minut we wrzątku i zostały pokrojone na drobniejsze kawałki. Celem Malina było by kapusta była bardzo ciemna, co mu udało się.

U nas podobne rzeczy podaje się z kluskami śląskimi, jakby inaczej!
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz