Tym razem prezentuję żeberka w marynacie miodowo - pomidorowej podane na duszonej kapuście z grzybami, Pycha! Iście niedzielne danie, opchaliśmy się i siedzieliśmy leniwie resztę dnia, co innego trzeba w Dzień Święty?
Składniki na żeberka:
- 1 kg żeberek,
- 1/4 doniczki tymianku,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki koncentratu,
- 3 łyżki oliwy,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka sosu worczester (przepraszam nie znam pisowni),
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Żeberka umyć i pokroić w paski. Składniki marynaty wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Wynalazek Malina. Bardzo wygodna sprawa, gdyż wszystko dokładnie się miesza, gałązki tymianku nie trafiają na ząb, a smak przypraw bardziej przenika mięso i łatwiej jest rozprowadzić po żeberkach.
Marynować około 3 godz, po czym piec w piekarniku na 180 stopniach ok 2 godz. do właściwej miękkości.
Składniki na duszoną kapustę:
- 0,75 kg kapusty kiszonej,
- 40 g suszonych grzybów leśnych,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem lub garnka teflonowego i dusić około 3 godzin razem z zielem, liśćmi, solą i pieprzem. Można użyć przypraw do bigosu. Mniej więcej po godzinie duszenia dodać grzyby, które uprzednio zostały namoczone na ok, 20 minut we wrzątku i zostały pokrojone na drobniejsze kawałki. Celem Malina było by kapusta była bardzo ciemna, co mu udało się.
U nas podobne rzeczy podaje się z kluskami śląskimi, jakby inaczej!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz