W oryginalnym przepisie jest łosoś, ale jako że ja łososia niezbyt kocham, to przepis został zmodyfikowany ;)
Składniki:
- 1 papryka (najlepsza jest podłużna o równej długości, jak nie ma takiej, to z dostępnych wybrać jak najdłuższą i o niezbyt grubej średnicy)
- jaja przepiórcze
- szynka parmeńska (ew.wędzony łosoś)
- chleb tostowy
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Chleb tostowy okroić ze skórki i przeciąć na trójkąty. Zrumienić na patelni.
- Paprykę pokroić na równe plasterki, obsmażyć z obu stron. Do środka obsmażonych papryczek wbić po jednym jajku, przyprawić.
- Na tostach ułożyć szynkę (ew. łosoś) na wierzch dać papryczkę z jakiem.
- Jeść póki ciepłe ;)
- Jeżeli papryka będzie większa, można wbić po 2 jajka lub zastąpić jajami kurzymi.
Przepis zgłosiłam do "durszlakowej" akcji FINGER FOOD :D
Boskie!
OdpowiedzUsuńRobiłam jajko zapiekane w chlebie, ale w papryce-super pomysł!
Och, to jajko w chlebie uwielbiam na śniadanko! Zazwyczaj przypominam sobie o nim, kiedy w domu jest stary chleb, a nie chce iść po świeży :D
OdpowiedzUsuń