Śledź ten blog

środa, 16 maja 2012

Owsianka wybornie!


Dzisiaj na śniadanko proponuję owsiankę. Nie jest to zwykła owsianka :) Zazwyczaj ona nam się kojarzy z mleczną papką, którą dzieciaki nienawidzą i kojarzy im się z przedszkolnym horrorem. Przedstawiam wyborną wersję owsianki. Przepis Malina. Uwielbiam, kiedy ON robi mi śniadania :))



Składniki:
  • 7-8 łyżek płatków owsianych (nie błyskawicznych, takie zwykłe grube ),
  • 4 łyżki masła,
  • 2 ogromne jabłka,
  • cukier,
  • cynamon,
  • 1/2 szklanki śmietanki.
Przygotowanie:
  • Jabłka bardzo ostrożnie wydrążyć łyżką, pozostawiając ok 5 mm miąższu w środku.  Wydrążony miąższ pokroić drobno i wrzucić z 2 łyżkami masła na patelnię albo do teflonowego garnka. Dodać 2-3 łyżki cukru (wg smaku), cynamon i chwilę potrzymać, po czym dołożyć owsiankę i prażyć często mieszając aż owsianka zmięknie. Pod koniec wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
  • Wydrążone jabłka opiec na 2 łyżkach masła na patelni pod przykryciem (tak, by straciły nieco swoją jędrność). Można też włożyć je do piekarnika i podlewać masełkiem, by skórka nie wyschła.
  • Gotową owsiankę wyłożyć do opieczonych jabłuszek. Udekorować jakąś trawką i śmietanką.
  • Smacznego! Mówię Wam smak nieziemski, a danie mimo swoich "prostych" składników godne jest królewskich stołów ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz