Dzisiaj
na śniadanko proponuję owsiankę. Nie jest to zwykła owsianka :)
Zazwyczaj ona nam się kojarzy z mleczną papką, którą dzieciaki
nienawidzą i kojarzy im się z przedszkolnym horrorem. Przedstawiam
wyborną wersję owsianki. Przepis Malina. Uwielbiam, kiedy ON robi
mi śniadania :))
Składniki:
- 7-8 łyżek płatków owsianych (nie błyskawicznych, takie zwykłe grube ),
- 4 łyżki masła,
- 2 ogromne jabłka,
- cukier,
- cynamon,
- 1/2
szklanki śmietanki.
Przygotowanie:
- Jabłka bardzo ostrożnie wydrążyć łyżką, pozostawiając ok 5 mm miąższu w środku. Wydrążony miąższ pokroić drobno i wrzucić z 2 łyżkami masła na patelnię albo do teflonowego garnka. Dodać 2-3 łyżki cukru (wg smaku), cynamon i chwilę potrzymać, po czym dołożyć owsiankę i prażyć często mieszając aż owsianka zmięknie. Pod koniec wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
- Wydrążone jabłka opiec na 2 łyżkach masła na patelni pod przykryciem (tak, by straciły nieco swoją jędrność). Można też włożyć je do piekarnika i podlewać masełkiem, by skórka nie wyschła.
- Gotową owsiankę wyłożyć do opieczonych jabłuszek. Udekorować jakąś trawką i śmietanką.
- Smacznego!
Mówię Wam smak nieziemski, a danie mimo swoich "prostych"
składników godne jest królewskich stołów ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz