Pierwszy
raz miałam do czynienia z przepiórkami. Przyznam, że zaskoczyły
mnie te ptaszki, strasznie śmiesznie wyglądają oskubane na tacy.Polecam
na wystawne danie popisowe i romantyczne kolacje. Robi wrażenie!
Składniki (2 porcje):
- 4 przepiórki,
- 150-200 gr słoninki,
- mielone ziarenka kolendry,
- mielone jagody jałowca,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie :
Przepiórki
umyć, wyczyścić i osuszyć. Z przypraw zrobić papkę i natrzeć
tym od wewnątrz i zewnątrz.
Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut, by przyprawy wsiąkły. Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy do zrumienienia (jakieś 30 minut). Ja pod koniec ściągnęłam słoninkę, bo ubóstwiam zapieczoną skórkę drobiową.
Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut, by przyprawy wsiąkły. Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy do zrumienienia (jakieś 30 minut). Ja pod koniec ściągnęłam słoninkę, bo ubóstwiam zapieczoną skórkę drobiową.
No
czyż nie wyglądają zabawnie? Te uda... :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz