Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków boczku
- 1 średni pomidor
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- parę łyżek mleka do rozcieńczenia śmietany
- ser mozzarella do posypania
- przyprawy ( u mnie sól, pieprz, papryka słodka)
- można zioła (idealnie do boczku nadaje się pietruszka)
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na dowolne kawałki. Ja pocięłam na 6 równych i dodatkowo z powstałych dwie sztuki przekroiłam jeszcze raz na pół. Ale radzę te większe- wchodzi więcej dodatków i sosu. Zagiąć krawędzie, robiąc z kawałków ciasta takie "doniczki" , solidnie ponakłuwać widelcem i podpiec nieco w piekarniku. U mnie siedziały około 5 minut. Póki spody się pieką należy podsmażyć plasterki boczku. Przygotowujemy sos. Roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, nieco mleka (tak ok. 2 łyżek), przyprawić. Na przygotowanym cieście układać boczek, ósemki pomidora i zalać przygotowanym sosikiem. Wierzch posypać mozzarellą. Piec w 220 stopni około 10 minut.
Smacznego!
Pyszności, muszę wypróbować ;) Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie że Quiches jest na bazie tradycyjnego kruchego ciasta a na bazie ciasta francuskiego jest tarta :) ale moge być w błedzie
OdpowiedzUsuńA nie już znalazłam różnice :) tarta różni się od quiche, tym że ten drugi podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone czyli bez masy jajecznej :D
OdpowiedzUsuńPrzefantastycznie wyglądają! Do tego jak mało z nimi roboty :) I to moje ukochane ciasto francuskie, hyhy :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że ...hm...wypróbuję :)
Oj lubię takie połączenie z ciastem francuskim :) Do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń