czwartek, 26 lipca 2012

Zapiekana nadziewana cukinia

Sezon na wszystko co młode. Uwielbiam! Dostajemy warzywa świeże, krajowe (lub nawet z własnego ogródka), pełne witamin, bo nikt ich nie zdążył zakonserwować by długo mogły leżeć. Na domiar dobrego wszystko za małe pieniądze! Nic tylko jeść i się cieszyć :D Więc w tej radości nakupiłam młodych cukinii. Cena - 2 zł za kilo. Śmieszna, no nie? Kupiłam, a dopiero potem myślałam co z nimi zrobić hehe. Mnie zawsze ponosi na zieleniaku. Część dopełniła leczo, część grillowane warzywa i część zrobiłam na swój ulubiony sposób, który wymyśliłam lata temu. Bardzo mi smakuje, a i na talerzu prezentuje się elegancko!


Składniki na jedną cukinię długości ok 20-25 cm.:

  • 1 cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • pół papryki (najlepiej czerwona)
  • średnia cebula lub pół dużej
  • ok. 70 gr żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.
  • Paprykę pokroić na cienkie, krótkie paski. Dodać do cebuli. Przyprawić do smaku.
  • Pod koniec smażenia papryki i cebuli dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie przesmażyć.
  • Cukinie przekroić wzdłuż i łyżką wydrążyć środek. Jeżeli zależy nam na czasie, połóweczki można nieco poddusić z oliwą na patelni pod pokrywką.
  • Połówki cukinii nieco posolić i dno wyłożyć niewielką ilością startego sera. Wypełnić nadzieniem i ułożyć w naoliwionym naczyniu do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku na 180 stopni ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i posypać resztą sera. Wstawić z powrotem aż ser się rozpuści i nieco z.apiecze
  • Podawać do mięs, ryb lub jako samodzielne danie. Ja korzystając z nagrzanego piekarnika podałam taką cukinię z zapiekaną polędwiczką
  • Smacznego!




1 komentarz: